Jag har bott i den forna så stolta arbetarstaden Sundbyberg i 35 år - och tagit både den och de som bor här till mitt hjärta! Jag har medverkat i boken "Sumpan Forever",  samt skrivit  såväl "Singel i Sumpan" som "Sambo i Sumpan" - samtliga är indirekta  hyllningar till min hemstad!

Men under senare år pågår en gigantisk, inte bara etnisk rensning, utan en ekonomisk utrensning av  HELA underklassen i Sundbyberg. Vi som av olika skäl inte har så bra ekonomi som låglönearbetare, fattiga barnfamiljer, flyktingfamiljer, funktionsnedsatta, sjuka, gamla, pensionärer, arbetslösa - vi ska inte få finnas längre!

Samtidigt bygger man nytt dyrt och flott - lägenheter, seniorboenden & radhus som ingen vanlig arbetare/pensionär någonsin har råd med! Miljöpartiet lyckades till och med förhandla till sej en flytt av Golfbollen/Radartornet i Bromma - för att kunna bygga högre hus i Sundbyberg!

Socialdemokraterna  och Vänsterpartiet står helt handfallna  - när välfärden & miljön i regi av MP, Centern, KD, Liberalerna & Moderaterna - slaktas!  

Utebliven färdtjänst för särskoleelever, färre personliga assistenter till våra funktionsnedsatta (ingen assistans alls till dem med nedsatt syn), dyrare hemtjänst för våra gamla och sjuka . Sänkta socialbidrag, överlag allt mindre resurser till vård, äldreomsorg, förskola och skola. ALLT ska privatiseras! På äldreboendet Ekbacken i Frösundas regi, dog patienter och vanvårdades så till den milda grad att deras anhöriga, i den mån de kunde, tog hem sina gamla. Det var inte de anställdas fel - de hade inga resurser att ta hand om de gamla!

 Moderate kommunalrådet skryter om i lokalblaskan att han har rätt att vräka barnfamiljer utan att ge dem något nytt boende - för det har Förvaltningsrätten bestämt!

Allmännyttan slaktas också!  Ett efter ett faller kommunala hyresvärden Förvaltarens lägenheter under klubban för lyxrenovering, alternativt för utförsäljning till privata byggherrar. Alternativt, om husen är i i så uselt skick att det blir en enorm förlust med akutrenoveringar - erbjuds hyresgästerna att köpa sina lägenheter. På sådana premisser såldes 434 lägenheter i Hallonbergen, samtliga i uselt skick. Här ska byggas nytt och dyrt så man blir av med "packet".  Moderate Micke T Eriksson kallar detta att "Bygga bort problemen".  Hyresgästföreningens Förbundschef heter Jonas Nygren. Han var tidigare socialdemokratiskt kommunalråd och den som påbörjade utförsäljningen av allmännyttan i Sundbyberg.

SVEKET MOT ARBETARKLASSEN ÄR SÅ GIGANTISKT ATT JAG INTE FINNER ORD - MEN NU ORKAR JAG INTE TIGA LÄNGRE!

Jag lyckades med hjälp av en kille i Vänsterpartiet  i september 2017 rädda min gård och en annan i Rissne från utförsäljning.  Jag startade projektet @SumpanForever av den enkla anledningen att jag, min son och mina grannar aldrig skulle ha råd med vare sej lyxrenovering eller en privat ägare.

 Jag förstod mycket snabbt att denna "räddning" var temporär.  Alla skadeanmälningar har "försvunnit" i Förvaltarens datorsystem. Man åtgärdar inte svartmögel i grannarnas badrum..., fixar inte trasiga tvättmaskiner.

Och nu ska min grannfamilj  vräkas med drygt en månads varsel - det har socialtjänsten i Sundbybergs stad bestämt - och nej de har inte erbjudits något annat!

Det talas mycket om ifall människor ska få asyl eller inte - mindre om hur vi behandlar de som har fått det - har ett ordnat och bra liv - och sedan kastas ut till hemlöshet.

Diana kom hit som ensamkommande flyktingbarn från Syrien för några år sedan. Hon visade sej vara så studiebegåvad att när Sundbybergs stad  - som har slutat betala Komvux för sina invånare-  inte bekostade hennes studier - gick hennes grundskola in med egna medel.

(Visste ni förresten att invandrare inte tillåts plugga på Universitets/högskolenivå om de inte själva bekostar det?) Jag har en annan ung granntjej som fått sina universitetsstudier bekostade av sin gymnasieskola.  Satsningen på att få en högre utbildningsnivå i Sverige gäller alltså bara om du har pengar eller är svensk!

2015 återförenades Diana med sin mamma och pappa och sina fyra syskon.  Hennes yngsta bror, som är den enda som inte är traumatiserad av kriget, är född i Sumpan.  Mamman är föräldraledig, övriga syskon går i skola eller förskola. Familjen lever ett tryggt och bra liv, fjärran från bomber och svält, men oroar sej förstås mycket för de släktingar som fortfarande är kvar i helvetet i Syrien. Vi umgås en del - jag försöker lära mej några ord på Arabiska - det går trögt. Diana, idag 20 år, är nästan bättre på svenska än vad jag är.

Nu ska de alltså kastas ut på gatan - eftersom - Sumpans politiker ska rekordbygga/lyxrenovera!

Det måste finnas någon enda i Sundbyberg eller Sverige  som har både hjärna och hjärta! Kanske en människorättsadvokat som kan hjälpa dem?

STOPPA VRÄKNINGARNA AV BARNFAMILJER I SUNDBYBERG! RÄDDA DIANA och hennes syskon och resten av oss grannar från ett liv på gatan!

Annika Sundbaum-Melin, journalist, författare.

sumpanforever.bloggonline.se